10 julho 2012

Mais catalão, que se entende

Dito por eles, os catalões.

Catalunya i Portugal, una relació llarga i intensa
  • Catalunya és el 1er soci comercial de Portugal a Espanya. Les relacions comercials anuals superen els 5.000 MEUR. Les relacions empresarials també són intenses (3ª comunitat autònoma client i 1ª proveïdora).
  • Portugal és el 4rt client de Catalunya, per darrere de França, Itàlia i Alemanya i per sobre del Regne Unit o Suïssa, amb exportacions al 2011 per valor de 3.708 MEUR. Principalment matèries plàstiques, vehicles, màquines i aparells mecànics.
  • Portugal és el 10è proveïdor de Catalunya amb importacions per valor de 1.501 MEUR el 2011 (similar a les provinents de Japó o Rússia, superiors a les de Turquia o Brasil i per sota de les de provinents de Països Baixos o Bèlgica). Principalment, màquines, material elèctric, vehicles i accessoris, roba i complements de vestir, matèries plàstiques i mobles.
  • Catalunya emet el 19,89% de la inversió exterior d'Espanya a Portugal.
  • A Catalunya hi ha instal·lades 52 empreses espanyoles amb capital portuguès (prop del 13,2% del total; 2ª comunitat autònoma amb major nombre, després de Madrid).
  • A Portugal hi ha instal·lades 4 empreses catalanes: Abertis, ACL-Directpromo, AIS-Aplicacions Intel·ligència Artificial, Arbressa- Abrasivos de Portugal.
  • Les inversions directes entre Portugal i Catalunya han estat per valor de 85.432,65 milers d'euros el 2011, xifra que significa un fort creixement respecte a la xifra de l'any 2010 que es va situar en 46.490,84 milers d'euros.
Está entendido, não está?

3 comentários:

mCr disse...

"Uns apartats germans: Portugal i Catalunya", um livro interessantíssimo que junta artigos vários sobre ambas as Nações.

E como se sabe, as relações entre Portugal e Catalunha datam da altura da fundação da nossa nacionalidade. Creio que a mulher de D. Sancho I era Dulce de Barcelona...

Anónimo disse...

Tem toda a razão mCr. E mais: a Catalunha muito ajudou e como ninguém o nosso D. João IV para a Restauração...
J.T.

patricio branco disse...

um razão mais para nos promovermos eficazmente nessa região autonoma espanhola.
os números do comercio e investimentos da andaluzia, galicia e estramadura, que seria bom merecerem entradas semelhantes, tambem devem ser expressivos, uma razão mais para nos etc, etc.
que diz o aicep?
a catalunha é por assim dizer, são os proprios espanhois que o dizem, a alemanha da espanha. Mas outras, como andaluzia, estão perto, esta será a frança da espanha.
etc, etc